Meet the trainer: lifestyle-coach Mariska

Coach Mariska van Rijswijk  is de drijvende kracht achter ‘de Afvalmarathon’ van Sportcenter Allround. In deze speciale editie van Meet the Trainer, vertelt ze alles over mindset, gezonde gewoontes, en haar eigen worsteling met overgewicht. 

'Ik kon nog geen 700 meter rennen'

Mijn naam is Mariska, ik werk als lifestyle coach voor Sportcenter Allround en ben gespecialiseerd in mindset. Ik ben onder andere coach van het Benfit programma en de drijvende kracht achter de afvalmarathon. Daarnaast stuiter ik zelf regelmatig over de vloer en leef ik me uit met gewichten.

Ik ben van jongs af aan nooit sportief geweest. Toen ik 24 was had ik fors overgewicht en kon ik letterlijk nog geen 700 meter rennen. Na een ‘wandel-jog’ training was ik de hele dag bek af. Ik had weinig energie en voelde me rot. Ik had een diep verlangen voor een ander leven en deed iedere dag mijn best om een stapje die richting op te zetten. Soms lukte het en soms ook niet…

Sporten heeft mij één heel belangrijk ding geleerd: alles is mogelijk, als je iedere dag een stap zet om jezelf te trainen en te ontwikkelen. En die regel gaat niet alleen op voor sport, maar voor alles wat ik onderneem in mijn leven.

Al die kleine stapjes, tegenslagen en toch doorgaan hebben er uiteindelijk tot geleid dat ik afgelopen jaar mijn eerste halve marathon heb gerend. Iets wat ik altijd voor onmogelijk had gehouden. En sterker nog, ik eindigde bij de top 42% van de vrouwen!

Iedere keer als ik een persoonlijk record verbreek, of als een oefening die ik voor onmogelijk hield ineens lukt, besef ik me dat al die kleine stapjes ervoor hebben gezorgd dat ik dat heb bereikt.

Mariska's eigen afvalmarathon

Ik weet hoe het voelt om te worstelen met je gewicht en te balen dat je toch weer een reep chocolade heb weg gegeten omdat je jezelf niet in kon houden. Ik weet hoe het voelt om voor de eerste keer in de sportschool te staan en het gevoel te hebben dat je er niets van bakt. 

Maar ik weet ook hoe je die situatie kunt ombuigen naar een fijne balans tussen goed eten en op gewicht blijven. Ook daarin is het belangrijk om kleine stappen te zetten. Zowel voor je lichaam als je geest.

Tijdens de afvalmarathon, geef ik de deelnemers de tools om hun eigen situatie te veranderen.

Crash diëten werken op de lange termijn juist averechts. Gezond gewicht verliezen en op gewicht blijven, lukt alleen al je ‘opnieuw leert eten’. Porties die bij jou passen, gezond en af en toe best wat lekkers tussendoor.

Daarnaast hebben we het uitgebreid over mindset en hoe je gedachten invloed hebben op alles wat je doet (en eet). Ook goed slapen, bewegen, ontspannen, sociale situaties en stress komt aan bod. Je lichaam is één samenhangend geheel en gedurende mijn eigen reis heb ik daar zo ontzettend veel kennis over opgedaan dat ik die vol passie met iedereen deel!

Met de juiste mindset je leven veranderen

Een positieve mindset helpt jou om iedere dag de keuzes te maken die je diep van binnen écht graag wilt. Met de juiste mindset kun jij je leefstijl blijvend veranderen. 

De gedachten die je bewust (5%) en onbewust (95%) hebt resulteren in emoties die een effect hebben op je lichaam en je keuzes. Als je bijvoorbeeld last van stress hebt voel je je rot, heb je mogelijk last van een stijve nek of buikpijn en ben je veel sneller geneigd om een reep chocolade of zak chips weg te eten.

Als je gezonder wilt eten en meer wilt sporten, zul je oude gewoonten moeten doorbreken. Dat is vaak ontzettend lastig omdat gewoonten heel diep in ons onbewuste brein geprogrammeerd zijn.

Maar hoe positiever en vrolijker jij je voelt, hoe krachtiger je bewuste brein is en hoe makkelijker het is om nieuwe patronen aan te leren. Dat begint met positiever leren denken over wat er in je leven op dit moment gebeurd. Op dat laatste hebben we niet altijd invloed, maar op hoe je ernaar kijkt (is het glas halfvol of half leeg) wél.

BEGIN! Zet die eerste kleine stap in de richting die je graag op wilt. Vele kleine stappen samen resulteren uiteindelijk  in een marathon! 

 

Ben jij geinspireerd geraakt door het verhaal van Mariska? Schrijf je dan nu in voor de Afvalmarathon, of informeer bij onze medewerkers naar de vele andere mogelijkheden die we bij Sportcenter Allround aanbieden om gewicht te verliezen. We helpen je graag verder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *