Geschiedenins Sportcenter Alllround

Marc blikt terug- De evolutie van fitness bij Allround

Soms kom je ineens tot het besef dat het anders moet.

In het voorjaar van 2011 leek de individuele fitnesser bij Sportcenter Allround steeds meer een bedreigde diersoort te worden. De groepslessen op de bovenverdieping waren booming, maar beneden heerste een hele andere sfeer. Voor mij werd dat zeer duidelijk toen Fabio Cappelano – de toenmalig uitbater van de bar – besloot om eens op een zondagochtend in de fitnesszaal aan de slag te gaan. Toen ik de volgende dag vroeg hoe het was, kwam hij met een bijna pijnlijk maar memorabel antwoord: “Marc, was er iets aan de hand in Den Hoorn? Er heerste namelijk een doodse sfeer in de zaal. Iedereen stond als een zombie op een apparaat en niemand zei iets.”

‘Fitness’: wat betekent dat eigenlijk?

Het was voor mij de aanleiding om kritischer na te gaan denken over het begrip ‘fitness’. Wat betekent het nou eigenlijk, als je zegt dat je op fitness zit? Twintig minuten op de crosstrainer en een paar oefeningen op wat apparaten: is dát fitness? In je eentje om de minuut een setje op de chest-press machine: is dát fitness?

Natuurlijk is het antwoord op beide vragen in brede zin een volmondig ‘ja’, maar het is niet de vertolking van fitness die ik voor Allround voor ogen had.

Begrijp me niet verkeerd, apparaten kunnen een prima startpunt of toevoeging zijn, maar een lichaam is tot meer in staat dan het wegdrukken van een paar handvatten. Waarom zouden we dan niet completer trainen, en het lichaam uitdagen om een grote variatie aan bewegingen aan te leren?

Samen fitnessen is veel leuker

En denk eens aan het sociale aspect. Sport is een sociale bezigheid. In je eentje effectief trainen met een koptelefoon op is niet voor iedereen weggelegd. Samen sporten is vaak veel leuker. De sfeer is compleet anders, en die gedreven buurman of buurvrouw stimuleert jou om ook dat extra schepje erbovenop te doen. Tegelijkertijd staat er een motiverende trainer die behalve aanmoediging, ook de veiligheid en de technische correcte uitvoering garandeert. Trainen wordt zo veel leuker en bovendien effectiever.

Fitnesspark

Zodoende kwamen we op het idee voor het zogeheten Fitnesspark. Een speciale ruimte in de fitnesszaal waar we de stap zetten van ouderwets individueel fitness naar begeleide groepstrainingen gericht op sociaal en functioneel fitness. We ontwierpen een speciaal trainingsrek waar je met acht deelnemers een groepsles kon beleven. Dit soort rekken waren toen nog niet te koop bij de Europese leveranciers en na een ruwe schets is er door een bedrijf in Schipluiden een rek voor ons gemaakt (een gedeelte staat nog steeds in de circuit ruimte). We gebruikten in plaats van machines los materiaal, zodat het lichaam de grote beweger werd, in plaats van het voorgeprogrammeerde mechaniek van het apparaat.

Dit concept sloeg enorm aan en voor we het wisten moesten er meer lessen op het programma om de vraag tegemoet te komen. De ruimte van 30 vierkante meter was al gauw te klein en uitbreiding was nodig. Direct gevolg was dat steeds meer ouderwetse apparaten hun weg naar buiten vonden.

Inmiddels konden we 16 deelnemers kwijt in de groepslessen. Herinneren jullie je de oude HIIT nog?

Evolueren

De evolutie van fitness bij Allround blijft maar doorgaan. Denk bijvoorbeeld aan een les als Circuit, waar op een laagdrempelige manier de overstap wordt gemaakt van ouderwetse trainingsmethodes naar nieuwe, effectievere varianten.

De zaal heeft inmiddels verschillende vormen en opstellingen gekend, om het trainen zo effectief en leuk mogelijk te maken. Zo werd anderhalf jaar geleden fase 3 gerealiseerd met de speedtrack en de vijf multifunctionele Squat-rekken. We noemden dit de Freezone. Hier worden nu de lessen Abs & Core, HIIT (voor 24 personen), Start2train en mijn favoriet Powercardio gegeven.

 

Fitness is beleving

Binnenkort komt er een nieuwe uitdagende training bij, waar we samen met jou het begrip ‘fitness’ nog meer betekenis gaan geven, en bovendien nog meer gaan beleven. Want daar gaat het uiteindelijk om. Fitness moet meer zijn dan plichtmatig wat oefeningetjes doen. Fitness is sociaal, verbindend, doeltreffend, motiverend en hoeft absoluut niet saai te zijn.

Fitness is een beleving. En we doen er bij Allround alles aan om die beleving voor jou zo perfect mogelijk te maken.

 

Groet Marc

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *