Wel of geen koolhydraten?
-door Marc Bonte
Diëten en andere rages om maar zo snel mogelijk af te vallen: we kennen ze allemaal. Maar is zo’n snelle fix nou wel zo’n goed idee?
Naar mijn mening is het antwoord simpel: NEE. Een crashdieet heeft op korte termijn misschien een effect, maar op het moment dat je er weer vanaf stapt, komen de kilo’s er snel weer bij. Dan is het niet veel later weer tijd voor het volgende dieet, met als gevolg het welbekende jojo-effect.
Hype
Koolhydraatarm of -vrij eten was de laatste tijd ook zo’n hype. Neem bijvoorbeeld een keto-dieet, waarbij de calorieën vervangen worden door vetten en eiwitten. Wat betreft afvallen, kan een dergelijk dieet zeker resultaten boeken. Maar meestal ligt de waarheid wat betreft gezondheid meestal wat genuanceerder.
Tijd dus om de koolhydraten eens wat nader te onderzoeken en om te kijken of dit nou echt de boosdoeners zijn die ons maar moeilijk laten afvallen of op gewicht blijven.
Niet alle koolhydraten zijn hetzelfde
De gedachte achter koolhydraat arm eten, is dat in koolhydraten relatief veel calorieën zitten. Je komt aan doordat je ergens teveel van eet. Dit kunnen ook koolhydraten zijn maar natuurlijk ook genoeg andere zaken. Als je minder calorieën eet dan je verbruikt, val je af. Zo simpel is het. Dus als je minder koolhydraten eet zal je waarschijnlijk ook minder calorieën tot je nemen. Succes gegarandeerd zou je zeggen. Maar is dit wel zo?
Om deze vraag te beantwoorden, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten koolhydraten. Neem de enkelvoudige: de glucose, fructose zoals in koek, snoep en dergelijke veel voorkomt. Behalve het zoete, maar tijdelijke genot die deze caloriebommen bieden, heb je hier lichamelijk heel weinig aan. Het werkt zelfs verslavend, en voordat je het weet, trek je weer een nieuw pak stroopwafels open. Deze producten bevatten geen tot nauwelijks nuttige voedingsstoffen. Het lijkt me absoluut een logische stap om deze koolhydraten uit je dagelijkse eetpatroon te houden.
Dan heb je ook nog de tweevoudige suikers zoals in rietsuiker, lactose in melk producten en maltose. De laatste vind je vooral in bier. Nu kan een lekkere gele rakker op zijn tijd geen kwaad, maar in de queeste naar minder calorieën, kun je proberen om wat langer met dat kratje bier te doen dan je misschien gewend bent.
Meervoudige koolhydraten
Dan de meervoudige koolhydraten. Deze zijn niet in water oplosbaar en zitten in zetmeel, glycogeen en voedingsvezels. Deze zijn erg belangrijk voor ons lijf en die moeten er dus wel in. Gelukkig vind je deze in groente, fruit, peulvruchten, noten en volkorenproducten. Genoeg keuze dus en makkelijk te kiezen door te kijken naar o.a. de G.I. index. (Google maar eens op deze term) De producten vol meervoudige koolhydraten zijn daarnaast een belangrijke bron van vitaminen en mineralen. Je lichaam haalt veel energie uit deze koolhydraten en je blijft langer vol zitten erdoor.
Deze koolhydraten zijn niet de vijand. Je hebt ze nodig om goed te kunnen functioneren. Ze zijn een belangrijke bron van energie, je hersenen en zenuwstelsel hebben er veel aan. De koolhydraten in snoep, gebak en frisdrank kun je absoluut uit je dieet weglaten, maar de koolhydraten uit bijvoorbeeld groente en fruit zijn onmisbaar voor een gezond menselijk lichaam. Belangrijker is om bewust te zijn van wat je naar binnen krijgt en wat je verbruikt, en hierin een gezonde balans te vinden.
En als je dan ook nog eens meer gaat bewegen moet dit toch een succes garantie zijn, zeker met een beetje hulp van de instructeurs van Allround. Of het nou gaat om lifestyle,sporten of voeding. Heb je hulp of advies nodig? Trek dan bij ons aan de bel. We staan voor je klaar.
Dus sport, voeden en niet vullen en ontspan,
Groet Marc