Honger of dorst?

Heb je wel echt honger?

Iedereen herkent het wel. Een leeg gevoel in je maag, je maag rommelt, alsof hij gevuld moet worden met iets.  Je eerste reactie hierop is een retourtje naar de koelkast of naar de voorraadkast voor een broodnodige plundersessie. 

Je lichaam geeft deze prikkels niet voor niks, maar dat bekende gevoel hoeft niet te betekenen dat je ook echt honger hebt. 

Honger- en dorstprikkels lijken namelijk heel erg op elkaar. Het gebeurt heel vaak dat we deze prikkels door elkaar halen, en aan het snaaien slaan, terwijl we eigenlijk gewoon trek hadden in een glas water. Maar hoe weet je nu of het honger is of dorst?

Trainer Kelvin legt het uit!

Doe de Honger-test

Voordat we de test starten, eerst een stukje achtergrond over hoe die honger en dorstprikkels nou tot stand komen.

Deze honger en dorst prikkels worden veroorzaakt in de hersenen, in de hypothalamus om precies te zijn. de hypothalamus is een klein onderdeel van de hersenen. De hypothalamus regelt voornamelijk een groot aantal onbewuste lichaamsfuncties zoals de temperatuurregulatie, het emotionele gedrag, het geheugen, het dag en nachtritme van het lichaam (de biologische klok), en dus dat honger en dorst gevoel.

Als je bloedglucose-level daalt tot een bepaald punt, wordt er een signaal gestuurd naar de hypothalamus. De hypothalamus stuurt vervolgens prikkels naar je lichaam om bepaalde hormonen te laten vrijkomen.

Door deze hormonen ontstaat het honger gevoel.

Je lichaam kan ditzelfde seintje doorgeven als je bijvoorbeeld te weinig heb gedronken en dus juist water nodig hebt in plaats van eten. 

Hoe kan je nou testen welk seintje je lichaam jou geeft? 

 

Beantwoord de volgende vragen:

  1. Heb je een droge mond? 
  2. Heb je een droge keel? 
  3. Heb je het afgelopen uur niets gedronken? 
  4. Heb je net een vezelrijke maaltijd op? 
  5. Heb je last van hoofdpijn? 
  6. Heeft je urine een (donkere-) gele kleur? 

Kun jij een of meer van de bovenstaande vragen met ‘’ja’’ beantwoorden?

Drink dan 1 of 2 grote glazen water. 

Behalve dat je duidelijk vocht kon gebruiken, neemt je honger gevoel af door het drinken van water. Zo zorg je ervoor dat die ongeplande trips naar de koelkast en/of voorraadkast beperkt blijven, en zorg je ook nog eens voor een gezonder lichaam! 

Wil je meer hierover weten? Laat het ons weten!

2 gedachten over “Honger of dorst?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *