NIKS DOEN: Hoe snel ga je achteruit?

USE IT OR LOSE IT

-door Kelvin Hannewijk

Even niks doen, hoe snel gaat je conditie achteruit?

Je zat er net lekker in, je kwam tenminste 3x per week richting Allround en haalde merkbare resultaten op gebied van je fitheid. Maar toen moesten de sportscholen helaas weer dicht. Wat nu? Even niks doen tot na de feestdagen? Wat doet dat nou met je lichaam?

De korte samenvatting: ‘’use it or lose it.’’

Maar hoe snel je nou echt je fitheid verliest, hangt af van een aantal factoren:

 • Je algehele fitness level
 • Leeftijd
 • Hoe lang je al sport
 • De duur van je break
 Dit zijn een hoop variabelen. Elke sporter is uniek en verschillend. Ondanks dat, zal elke sporter die stopt met sporten een achteruitgang gaan merken van zijn/haar spiermassa, conditie en gewicht. 

Wel weten we dat hoe fitter je ben en hoe langer je al traint, des te hoe langzamer dit effect zal zijn. ben je net begonnen met sporten dan zal dit een stuk sneller gaan.

Als we kijken naar de gemiddelde duur voordat bepaalde effecten van het niks doen optreden, kunnen we de volgende samenvatting maken.

Eén week niks doen

hier gebeurt er nog niet veel voor de gewone sporter. Voor je spiermassa en conditie kan je best een weekje rustig aan doen. Als je niet teveel ongezonde dingen eet en niet teveel alcohol drinkt kan een weekje rusten zelfs een positief effect hebben.

Twee weken niks doen

Het eerste wat je merkt, is dat je conditie achteruit gaat. Voor de cardio-lovers onder ons zal dit even slikken zijn. Bij twee weken niks doen kan je zomaar 10% tot 15% van je Vo2Max (graadmeter conditie) verliezen. Maar ondanks dat dit het eerste is wat achteruit gaat, is je conditie ook weer het makkelijkste op te bouwen. De gemiddelde sporter is na 3 tot 6 weken weer terug op zijn oude niveau.

Drie weken niks doen

Krachtsverlies. Hierin is het heel belangrijk hoelang jij al traint. Er bestaat namelijk iets genaamd ‘’muscle memory’’. 

Sport je niet, maar blijf je wel bewegen, is er een grotere kans dat je lichaam jouw aangemaakte spieren nog als nuttig beschouwt en dus probeert deze te behouden. Doe je bijna niks meer voor een periode van drie weken dan is de kans groot dat je jouw zuurverdiende spiermassa aan het verliezen bent. 

De muscle memory is hierin belangrijk als je weer van start gaat. Train je al een aantal jaar een paar keer per week zal je sneller terug zijn op je oude niveau dan wanneer je nog niet zolang traint. Je lichaam en spieren herinneren namelijk wat je al die tijd van ze gevraagd hebt en zullen dan sneller terugkeren naar het oude niveau.

Hoe ouder je bent, hoe sneller de conditie achteruit gaat. Dit maakt het extra belangrijker om te blijven bewegen want ook opbouwen wordt steeds lastiger. 

Keep Moving

Helemaal niks doen is eigenlijk geen optie, maar een break in je sporten is niet het einde van de wereld. 

Belangrijk: Zorg er dus voor dat je altijd blijft bewegen. Ga wandelen, fietsen doe eens wat anders dan je normaal gesproken zou doen. Dit houdt het ook leuk! 

Als Allrounder heb je daarnaast toegang tot een heleboel extra mogelijkheden. Volg bijvoorbeeld de online trainingen op de Premium Pagina! Nog geen account? Als lid kun je je gratis aanmelden. Of volg onze live-lessen, elke dag op Zoom. De uitnodiging vind je in je mailbox. Extra motivatie nodig? Na de feestdagen komt er een hele leuke Lockdown Challenge aan, waarin we je elke dag gaan motiveren om letterlijk en figuurlijk in beweging te blijven! 

Een break met sporten is ok, maar stoppen met bewegen?

NO WAY!

3 gedachten over “NIKS DOEN: Hoe snel ga je achteruit?”

   1. Arja Langeveld

    Als je lid bent van Sportcenterallround is het bijna niet mogelijk om niks te doen.
    Je wordt continue gemotiveerd door de emails met leuke online lessen en als je ook nog een roeiapparaat hebt gehuurd…wil je toch elke dag even sporten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *