Doelen stellen én behalen!

4 Tips om van 2020 een succesjaar te maken!

Door Mindset-coach Mariska van Rijswijk

 

Heel eerlijk? Ik vind uitdagende doelen voor mezelf stellen best spannend.

Zo stelde ik vorig jaar het doel om drie keer zonder elastiek te kunnen optrekken. Ik ben stukken beter geworden, maar bungel nog steeds amateuristisch verstrikt tussen de elastieken aan de optrekstang.

Kortom, dit te hoog gestelde doel heb ik niet binnen het jaar behaald en dat voelt stiekem toch wel als falen. 

Nu gaat dit over een lastige oefening, maar ik merk een soortgelijke gedachtengang in mijn werk en privé leven. Het risico dat ik mezelf rot voel als ik een doel niet haal, zorgt er soms voor dat ik maar helemaal geen doelen stel. Misschien herken je dit wel?

Menselijk

Deze gevoelens zijn menselijk en velen worstelen ermee. Ja, ook ik, als ‘mindset coach’. Het is alleen erg onhandig om jezelf te laten tegenhouden omdat er een kans is op mislukken. Je wil juist diep van binnen een verandering wilt maken, en dat lukt zo natuurlijk niet!

Zonder doel sta je stil. Het is wetenschappelijk is aangetoond dat mensen die uitdagende doelen voor zichzelf stellen en hier rustig naar toe werken een stuk gelukkiger zijn.

Kortom, tijd voor wat EHBD, Eerste Hulp Bij Doelen, om jou dit jaar een stap op weg te helpen naar een gezonde, fitte en gelukkigere versie van jezelf!


Tip 1 – Daag jezelf uit, maar wees tevreden met waar je nu bent

Als jij lekker in je vel zit en positief bent, is het veel makkelijker om keuzes te maken die bijdragen aan je doelen.

Wanneer zie je het meest op tegen sporten en heb je het meest trek in chocolade en chips?Juist, als je je rot voelt. We zijn ontzettend goed in onszelf in de put praten over dat we nu te zwaar / te lui / te ongezond / te slecht in conditie zijn. Alleen het effect van al die negatieve zelfpraat is dat we ons nog rotter gaan voelen. Zo komen we in een negatieve spiraal. 

Vraag jezelf af wat je zou willen veranderen, maar accepteer de situatie zoals die nu is. Het is OK om een mooi uitdagend doel voor jezelf te hebben en tegelijkertijd OK te zijn met hoe en waar je nu bent. Je bent een mooi mens in ontwikkeling en de plek waar je nu staat is ook helemaal OK! Blijf groeien, blijf ontwikkelen, ook al duurt het misschien wat langer dan je dacht!

 

Tip 2 – Stel kleine subdoelen en zet iedere dag een stapje

De kunst met goede doelen stellen is dat ze je voldoende uitdagen om je te inspireren. Tegelijkertijd kan zo’n mooi groot doel ook demotiveren. Zeker als het nog zover weg lijkt vanaf het punt waar je nu bent.

Daarom is het belangrijk dat je de weg naar jouw doel opdeelt in kleine subdoelen. Ga bijvoorbeeld eerst één keer vaker sporten en houdt dit een maand vol. Of begin met op maandag standaard een gezonde salade mee te nemen als lunch.

Wees trots op alle kleine stapjes die je zet richting jouw doel en doe in ieder geval iedere dag iets kleins dat eraan bijdraagt. Een hele marathon bestaat uit 60.000 kleine stappen die bij elkaar een grote prestatie vormen!


Tip 3 – Omring je met inspiratie

Het klinkt wat cliché, maar het werkt echt. Ons brein is zo geprogrammeerd dat we onszelf aanpassen aan de mensen waar we het meest mee optrekken.

Het wordt makkelijker om je doelen te bereiken als je omgaat met mensen die aan hetzelfde doel werken of het al bereikt hebben. Zoek mensen in je omgeving die jouw inspireren, deel je doelen en vraag of ze je kunnen helpen. Wie in jouw omgeving heeft al bereikt wat jij graag wilt bereiken?

Wat ook goed werkt is inspirerende mensen volgen op social media voor jouw dagelijkse portie inspiratie. Je brein maakt namelijk geen onderscheid tussen realiteit, afbeeldingen of gedachten. Als je je omringt met mensen die je inspireren is de kans groter dat jij jouw doelen bereikt!


Tip 4 – Zet een stok achter de deur

Een stok achter de deur helpt om stappen te blijven zetten richting je doel. Bespreek je doelen bijvoorbeeld met een goede vriend(in) en vraag of hij of zij regelmatig met jou je vorderingen bespreekt, doe mee aan een programma of zoek een coach.

Bij Sportcenter Allround hebben we verschillende mogelijkheden om jou een stok achter de deur te bieden en je doelen te bereiken.

We hopen dat deze tips jou gaan helpen om jezelf in 2020 uit te dagen en te blijven groeien en ontwikkelen naar een gezonde fitte en vooral gelukkigere versie van jezelf!

1 gedachte over “Doelen stellen én behalen!”

  1. Tineke van der Zwan

    Fijn om deze blog te lezen! Hoe bereik ik mijn doelen! Met kleine stapjes kom ik er ook! Motiverend hoe dit aan te pakken en hoe te denken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *