25 jaar historie Sportcenter Allround

Sportcenter Allround altijd in beweging: Een stukje historie van 1991 tot nu!

Samen trainen maakt sterker. Dat is de insteek van Sportcenter Allround. De florerende club telt inmiddels ruim 2200 leden, die op 2000 vierkante meter iedere dag van de week terecht kunnen voor een compleet aanbod aan fitnessmogelijkheden. Maar hoe onstond dit moderne fitnesscentrum eigenlijk?

Een paar fietsen en wat losse fitnessapparaten op de bovenverdieping van een oud bouwbedrijf: het is misschien moeilijk voor te stellen, maar zo zag de eerste zaak van Marc Bonte en Leon van Zuylen eruit. Onder de naam ‘Fitline’, openden de twee ondernemers in 1991 hun eerste sportschool in Schipluiden.

ONZE GROEPSLESSEN

Het huidige groepslesrooster met 145 lessen per week, staat in schril contrast met hoe het er in die tijd aan toeging. “Er werd uitsluitend getraind op de machines en gewerkt met schemaatjes. Vooral krachttraining,” blikt Leon terug. Van echte groepslessen was nog geen sprake. Marc: “Daar wilden we wel mee aan de slag. Sommige mensen wilden zich voorbereiden op de wintersport. We schoven dan de fietsen aan de kant om wat geimproviseerde ski gymnastiek aan te bieden. Zo ging dat toen.”

Dames waren in mindere mate aanwezig in de beginperiode van de sportschool. “Hierin wilden we natuurlijk verandering brengen,”lacht Leon. De twee zagen deze doelgroep vooral bezig bij een gymclubje in de buurt, en besloten in 1993 om een externe ruimte af te huren om aerobicslessen te geven. Leon: “Dat was net wat hipper! We wilden dat zelf ook wel huisvesten, maar daar hadden we de ruimte niet voor.”

Het verder ontwikkelen van een eigen sportcentrum, waarin ook ruimte was voor groepslessen, werd de grote passie van het tweetal. Maar daar waren wel de middelen voor nodig. Marc: “We moesten behoorlijk wat weekenden doorwerken. Zo verhuurden we bijvoorbeeld kano’s aan de Dorpsweg om wat extra centjes bij elkaar te sprokkelen.”

Het harde werken loonde. Met inmiddels 250 leden, verhuisde Allround in 1995 naar Den Hoorn. Een voormalige palletfabriek aan de Rijksstraatweg werd met veel bezieling omgebouwd tot een modern fitnessbedrijf. De oude loods bood naast de conventionele fitnessapparatuur, ruimte voor hippe groepslessen zoals Steps, Aerobics en Callanetics. Leon: “Mannen zaten op de machines, dames deden mee aan de groepslessen.”

LES MILLS

De opmars van Les Mills, met lessen als RPM, Bodypump en later ook Body Attack, zorgde rond de eeuwwisseling voor een verschuiving. Marc: “Met z’n allen fietsen op muziek vonden we eerst maar raar, maar het bleek enorm goed te werken en stimuleren.” 
Trainen werd een beleving, voegt Leon toe. “Bodypump had een wat stoerdere uitstraling. Zo kregen we ook mannen in de les.”

De nieuwe trainingen trokken veel nieuwe leden aan uit de wijde omgeving. Behalve de steeds groter wordende klandizie uit het sterk groeiende Den Hoorn en Schipluiden, dienden ook steeds meer nieuwe leden zich aan uit Delft. De club ontgroeide wederom de locatie. “We wilden een modern centrum aanbieden met een kwalitatief hoogwaardig aanbod,” vertelt Marc. Maar om de stap te zetten van sportclub naar state of the art-sportcentrum was een complexere professionalisering nodig, zowel op het gebied van kennis, als van financiele middelen.

NIEUWE SAMENWERKING

Hulp kwam vanuit onverwachte hoek. Voormalig lid Jan Bovelander, was inmiddels uit enthousiasme voor de club gecertificeerd RPM-instructeur geworden. “Ik had veel respect voor de ondernemersgeest van Marc en Leon,” vertelt hij glimlachend. Er onstond een hechte vriendschap tussen hem en de eigenaren. Toen hij hoorde van de plannen, bood hij zich aan als businesspartner. Het bleek een gouden zet. Met de gecombineerde kennis van het drietal, werd een nieuw plan gesmeed voor het nieuwe gebouw. Een plek waar de klanten nog beter bediend konden worden, en die ruimte bood voor andere avontuurlijke activiteiten.

EEN CENTRUM OP MAAT

Het kersverse drietal zet hoog in: een speciaal ontwikkeld centrum voor het ‘nieuwe sporten’ met behoud van het oude gezellige en dorpse karakter als ultieme inzet. Maar het realiseren van dit scenario ging niet zonder slag of stoot. Tijdens het begin van de financiele crisis in 2008, brak een roerige bouwperiode aan, waarin de aannemer failliet ging, vlak na het slaan van de eerste paal.

Er volgen spannende jaren voor de ondernemers. De bouw van 900 woningen nabij het centrum ging niet door, waardoor een hoop potentiele nieuwe leden wegvielen. Maar de partners sloegen zich er met veel strijdlust doorheen. Jan: “Ons sporthart bleef snel kloppen. De hele ontwikkeling lijkt op een spannend jongensboek.”

Inmiddels staat Sportcenter Allround stevig op zijn pijlers. Het verder ontwikkelen van de mogelijkheden stopt nooit, zeker als het aan Marc ligt. “Als mens moet je in beweging zijn en blijven. Letterlijk en figuurlijk. Sportcenter Allround zal daarom altijd blijven streven naar verbetering.” Zowel op het gebied van het aanbieden van de beste voorzieningen en trainingen, als het waarborgen van de sfeer en omgeving die Allround al vanaf de oprichting zo uniek maakt, vervolgt hij. “Het gaat om het samen sporten. Dat is altijd een speerpunt voor ons geweest.”

Auteur ”D. Wijnands”