Thuiswerken: Marc’s beweegpauzes

Thuiswerken: we ontkomen er niet aan. Een groot gedeelte van onze dag brengen we al zittend door. Met al die werkzaamheden thuis achter de computer wordt het er niet beter op. Ik heb voor alle thuiswerkers een voorstel: de beweegpauze. In dit verhaal mijn motivatie en favoriete oefeningen om je bureauleven te doorbreken.

"Zitten is het nieuwe roken"

Je hoort de bovenstaande uitspraak ongetwijfeld vaker. Maar dit is waar het simpel gesteld op neerkomt: we zitten gewoon teveel op onze kont. 

Ook als we reizen zitten we. In de auto, trein, bus, vliegtuig; noem het maar op. Nu wordt er in deze tijd natuurlijk een stuk minder gereisd, maar wat is het alternatief? Zitten op de bank of op de bureaustoel.

WORKLIFE

Of je nou thuis, of op kantoor werkt: vrijwel de hele dag zit je achter je toetsenbord voorovergebogen naar je scherm te staren. Ingezakt, met schouders en armen naar binnen gedraaid in een gefixeerde positie. Klinkt dat bekend? En plots heb je klachten. 

Je hebt te lang stilgezeten, en dat vindt je lichaam niet leuk.

Herkenbare houding?

Rookpauze > Beweegpauze

Als zitten dan het nieuwe roken moet zijn, laten we dan nog zo’n parallel trekken. Vroeger was het doodnormaal om tijdens werktijd even een rookpauze in te lassen.

Laten we daar beweegpauzes van maken: 

Om de 30 minuten, 30 seconden bewegen. Het is een geweldige winstpakker.

  • Zet een timer (op je telefoon) op 30 minuten
  • Doe dan 30 seconden een oefening / sta op en beweeg. (langer mag natuurlijk ook)

Een paar van die beweegpauzes per dag kost je maar een paar minuten per dag en je lichaam is je er ontiegelijk dankbaar voor. 

Zes uur zitten zorgt er al voor dat je 40 procent meer kans op klachten door een slechte doorbloeding en verstoorde hormoonhuishouding. Het heeft invloed op je spijsvertering en werkt ook niet mee om op een gezond gewicht te blijven of komen.

Het moet dus net zo normaal zijn als vroeger even weg lopen voor een sigaretje en nu dan om ff een paar oefeningen te doen. 

Zo, genoeg gewerkt. Nu even een lekker peukie stukje bewegen

 

Marc's beweegpauzes

Met deze simpele maar grote bewegingen doe je je rug, schouders en heupen een groot plezier.

Doe de oefeningen met me mee en hou het 30 seconden vol.

Liever een andere move? Ook goed! Als je maar beweegt! 

#1

#2

#3

7 gedachten over “Thuiswerken: Marc’s beweegpauzes”

  1. Super leuk dit. Ik ben vitaliteit coach voormijn collega’s uit mijn team. Deze ideeën kan ik ook gebruiken. Ze doen altijd enorm enthousiast mee!! Thx gr Bianca

  2. Tineke vd Zwan

    Oh heel fijn deze voorbeelden! Mn schouders zijn flink aant protesteren dusss Super blij mee! En ik denk voor veel mensen in deze tijd! Bedankt! Wat mij betreft nog meer van deze series!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.