Alles over spierpijn

Spierpijn: wat is dat eigenlijk?

We herkennen het allemaal: de dag na een intensieve training hebben we ineens meer moeite met aankleden dan normaal. De spieren voelen stijf en bewegen gaat moeizamer dan normaal. En met een beetje pech is het de tweede dag nog erger! 

We noemen dit spierpijn, maar hoe komt dit nou eigenlijk, wat kan je er tegen doen en kan je wel sporten met spierpijn?

Wat is spierpijn?

Er zijn veel soorten spierpijn, maar de spierpijn die wij kennen van na het sporten wordt veroorzaakt door kleine microscopische scheurtjes in jouw spieren. Dit is niet erg, want jou lichaam herstelt deze scheurtjes weer, mits de spieren voldoende rust krijgen. Tijdens het herstelproces zorgt jou lichaam ervoor dat de spieren sterker en/of groter worden. Dit herstel proces wordt gestimuleerd door eiwitten en hormonen en zit na 48 uur op zijn hoogtepunt. Daardoor is de spierpijn op de tweede dag vaak het ergst.

Geen spierpijn, geen goede training?

Er wordt nog weleens gedacht dat het gebrek aan spierpijn betekent dat je geen goede training gehad. De spierpijn wordt gezien als een soort ere medaille. 

Dit is echter niet helemaal waar. De mate van spierpijn kan variëren van persoon tot persoon, sommige mensen hebben na iedere training spierpijn en sommige mensen hebben (bijna) nooit spierpijn. Spierpijn is dan ook geen goede graadmeter voor een goede effectieve training. De reden waarom dit zo verschilt per persoon is nog niet helemaal duidelijk.

Kan ik met spierpijn gaan sporten?

Zoals eerder vermeld heb je wel een bepaalde mate van rust nodig om het herstel van je spieren te bevorderen. Maar zolang de spierpijn jou niet dusdanig beperkt in je dagelijkse bezigheden kan het hebben van spierpijn soms vervelend zijn maar kan het geen kwaad om te gaan sporten. Heb je dusdanig spierpijn dat je wel beperkt wordt in je dagelijkse bezigheden, dan is het niet verstandig om intensief te gaan sporten. Kies in dit geval voor een rustige training zoals wandelen of fietsen en zorg ervoor dat je goed eet en drinkt. Op deze manier krijgen de spieren voldoende voedingsstoffen en blijven de spieren in beweging wat ervoor zorgt dat deze soepel blijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *