Allround 25 jaar deel 2

MARC BLIKT TERUG: De geboorte van Allround

In deze rubriek blikt mede-eigenaar Marc Bonte terug op de geschiedenis van Sportcenter Allround. Deze keer begint zijn verhaal in 1995, toen hij samen met Leon van Zuylen in Den Hoorn een sportclub opzette die afstapte van het ouderwetse fitnessmodel.

Met hamer en beitel aan de slag

“Met een tupperwarebakje gevuld met wat oude beitels, een hamer en een schroevendraaier, stapten we de oude loods aan de Rijksstraatweg 3c in Den Hoorn binnen. We waren vol goede moed. Een paar weken aan de slag en we kunnen starten, dachten we.

Dat viel toch even vies tegen.

De buitenmuur was zo lek als een mandje en moest gerepareerd worden. Er waren totaal geen voorzieningen in de hal, dus toiletten en sanitair moesten nog aangelegd worden. Het sloop-, timmer- en schilderwerk hield niet op. Met de hulp van heel veel vrienden en familie hadden we uiteindelijk ruim drie maanden nodig om de oude loods om te bouwen naar een sport ruimte die aan onze wensen voldeed.

Het resultaat

We hadden de 360 vierkante meter loods omgebouwd tot een -voor die tijd- zeer compleet centrum met twee verdiepingsvloeren.
De benedenverdieping was ingedeeld in drie ruimtes. Vooraan de entree, bar en kleedruimte. Er was ook een zonnebank. In die tijd werd dat nog als gezond beschouwd. In het midden was de fitnesszaal met alle conventionele, nu soms gedateerde, machines.Achteraan hadden we de groepsleszaal. Op het rooster stonden judo, Aerobics, bbb, Callanetics en Steps. Dit waren toen de groepslessen in ons aanbod. De bovenverdieping bood plek aan de vrije gewichten-ruimte, het kantoor en een beauty-salon genaamd Allround Beauty.

Geboorte sportcenter Allround

Omdat we meer gingen doen dan uitsluitend ouderwets fitnessen, wilden we een nieuwe naam. Leon en ik waren in 1991 in Schipluiden met ons eerste clubje gestart onder de naam ‘Fitline’. Dit dekte de lading niet meer, dus we hadden een mooie nieuwe naam bedacht: ‘Allsport 95’. Dat heeft niet lang standgehouden. Vlak na de opening moesten we op last van een advocatenkantoor direct onze naam veranderen. Er was namelijk al een bedrijf in Amstelveen met de naam Allsport. Zodoende kwamen we op Allround uit, geinspireerd door de eerder genoemde beautysalon van Carlien Maltha die bij ons inpandig zat. Uiteindelijk waren we heel blij met de wijziging, want de naam Allround paste perfect bij ons.

We hadden het voor elkaar. Een voor die tijd vooruitstrevend sportcentrum, met meer dan alleen fitness. Maar dat dit drie jaar later alweer veel te beperkt zou zijn, konden we toen nog niet bevroeden.

Wordt vervolgd. In de volgende editie neem ik jullie mee naar de periode vanaf het jaar 2000.”