Hatha Yoga

Lichaam en adem

Wanneer je zoekt naar de betekenis van Hatha Yoga, wordt vaak de omschrijving gegeven van Ha & Tha. ‘Ha’ is de zon, het actieve, het mannelijke, Yang. En ‘Tha’ is de maan, het vrouwelijke, het kalme, Yin.

Een andere betekenis van het woord Hatha is ‘krachtig’. Dit is een referentie naar de fysieke en krachtige asanas (houdingen) die er soms tijdens Hatha Yoga beoefend worden. Het werd krachtig genoemd, omdat yoga vroeger vooral een practice voor de geest was. Er waren nauwelijks fysieke houdingen met uitzondering van de zittende meditatiehoudingen. 

‘Krachtig’ kan echter ook verwijzen naar de kracht, energie of discipline die nodig is om progressie in het proces van transformatie te boeken. In dit opzicht is Hatha Yoga ontzettend krachtig, omdat het een yogastijl is waarbij je je richt op het vrijmaken van energie. 

De term ‘kracht’ betekent overigens niet dat er tijdens Hatha Yoga lessen niet toegewerkt wordt naar een ontspanning. De kalme energie van de maan in Hatha Yoga, is even belangrijk als de vurige energie van de zon. Het draait om evenwicht en uiteindelijk wordt via inspanning en ontspanning toegewerkt naar een staat van balans en evenwicht. Het opwekken van kracht komt namelijk optimaal tot zijn recht wanneer deze ook gecontroleerd en gebalanceerd wordt. We kunnen deze kracht dan focussen op onze dromen, doelen en persoonlijke ontwikkeling. Hatha Yoga symboliseert dat. 

Elke les is anders

Elke week focust de les op een bepaald gebied van het lijf. Bijvoorbeeld op de heupen of op achterover buigingen van de rug, of op de mobiliteit van de schouders. Dat geldt zowel voor de Hatha Intense als voor de Hatha les.

Het verschil is alleen zoals de woorden al suggereren: in de Hatha Intense les zal de nadruk liggen op meer krachtige houdingen en bewegingen. Terwijl in de Hatha les de nadruk zal liggen op meer rustige bewegingen en subtielere houdingen.

In beide lessen zal de ademhaling centraal staan en de motor achter alle houdingen.

Als we de ademhaling kunnen sturen, kunnen we onze levensenergie sturen en daarmee vat krijgen op onze veranderlijke geest.

Hatha yoga is een statischer vorm van yoga wat betekent dat een houding over het algemeen een paar ademhalingen wordt vastgehouden en de spanning over je spieren wordt verspreid. Zo blijf je alert en het geeft je de gelegenheid om de houding te voelen en het effect ervan te ervaren. Uiteraard zal de zonnegroet, die een wat meer dynamische plek heeft binnen de practice van Hatha yoga, nooit ontbreken.

Deze les is op de volgende tijden:

DagLesVanTotRuimte
ZondagHatha Yoga09:3010:15Studio Body & Mind
WoensdagHatha Yoga07:3008:15Studio Body & Mind
DonderdagHatha Yoga19:0019:45Studio Body & Mind

Gratis weekpas

Is fit zijn en bewegen belangrijk voor je en zoek je daarvoor een enthousiast team? We nodigen je graag uit om ons te leren kennen. Meld je hier aan om gratis onze sportschool in Den Hoorn (nabij Delft en Westland) te testen, waaronder onze lessen pilates.