Sprinten? Dat zou iedereen moeten doen!

SPRINT: Dit is waarom

Sprinten is één van de vergeten sleutels tot succes als je sterker wilt worden, En ook als je (meer) spiermassa wilt opbouwen is sprinten aan te raden.

Sprinten als onderdeel van je conditie training is zelfs één van de meest effectieve vormen van training om vet te verbranden en spiermassa op te bouwen. Sprinten zorgt voor de ontwikkeling van de functionele kracht, atletisch vermogen en power. Het heeft ook nog eens een enorme positieve impact op de rompspieren.

Een training als SPRINT, speelt hier perfect op in.

Hieronder vijf redenen waarom iedereen zou moeten sprinten

  1. Een ijzersterke conditie

Conditie training maakt het hart- en longsysteem uiterst sterk, meer nog dan een duurtraining als bijvoorbeeld hardlopen. Steeds meer onderzoek laat zien dat high intensity interval trainingen waaronder SPRINT, verschillende aspecten van het uithoudingsvermogen vergroten. Namelijk zowel het anaerobe (zonder zuurstof) en het aerobe (met zuurstof) uithoudingsvermogen.

  1. Je verbrandt vet als een malle!

Tijdens de sprint zit je misschien niet veel in je vetverbranding, dit komt doordat je voornamelijk je anaerobe energiesysteem sprint of te wel de koolhydraat verbranding. Maar vanaf het moment dat jij je benen stil houdt gaat je lichaam meer zuurstof opnemen en vet verbranden. In een studie waarbij fietsers vier sprints van 30 seconden moesten uitvoeren, steeg hun ververbranding met 75% procent gedurende twee uur na de inspanning.

  1. Strak en sterk

Hoge intensiteit training (HIIT) is een zeer effectieve manier om vet te verliezen. Door de hoge naverbranding (EPOC) blijft de verbrandingsmotor ook na de training nog actief met slinkend vet als gevolg. Eigenlijk moeten we niet over ‘’vetverlies’’ praten maar over het vergroten van de vetvrije massa, want er is een groot verschil tussen afvallen en vetverbranding. We willen namelijk niet alleen vetverliezen maar juist vetmassa omzetten in spiermassa. Daardoor zien we er ‘’strak’’ uit zijn we sterk en hebben we een hogere stofwisseling want spieren verbruiken meer energie dan vet. Sprinten is daarvoor de ideale methode omdat het zoals gezegd veel calorieën verbrandt en tegelijk spiermassa ontwikkelt.

  1. Meer spiermassa en meer power

High intensity interval training (HIIT) waaronder ook SPRINT(S) ontwikkelt spiermassa en spreekt met name de zo belangrijke snelle spiervezels aan. Een dubbel effect dus: spiermassa ontwikkeling en een toename van de explosiviteit. En een paar explosieve benen en armen zijn letterlijk de fundering voor elke sporter!

  1. Anabole status

Door een SPRINT of HIIT training stimuleer je de anabole hormonen (die zorgen voor de opbouw) zoals testosteron, groeihormoon en insuline. SPRINT(S) is hiervoor een ideale methode. Door de relatief korte trainingsduur hou je ook een negatieve toename van het stress (afbraak) hormoon cortisol buiten de deur wat een niet te verwaarlozen neveneffect is.

Are you fast enough?

Doe een keertje mee met een les als Sprint, en ondervind zelf hoe lekker en nuttig het is om te sprinten. Heb je vragen? Let us know! Dan helpen we je op weg!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *