Allrounders over: Body Mechanics!

We kunnen zelf natuurlijk een heel verhaal vertellen over Body Mechanics, maar toen we aan vaste deelnemers Harm ter Veen en Stephanie van Esbroek hun versie vroegen, beschreven ze eigenlijk perfect waar de les om draait! Lees hieronder hun verhaal!

Bodymechanics: wat is dat precies?

Stephanie: Tijdens Body Mechanics ben je bewust bezig met je lichaam. Van je beginhouding tot het bewegen van speciefieke spiergroepen, tot je gehele lijf, alles komt voorbij. Door een reeks van aaneengesloten bewegingen, zoals squats, lunges en push ups, maar ook yogaposes als childpose en cobra, ben je aan het doen waar je lijf voor gemaakt is: bewegen. De combinatiereeks daagt uit op het gebied van kracht, balans, stabiliteit en mobiliteit. Er worden meerdere opties uitgelegd, zodat ieder niveau zijn uitdaging eruit kan halen.    

Harm: We voeren korte oefeningen uit die te maken hebben met onze houding en met bewegen. Deze oefeningen zijn zodanig dat ze “aan elkaar geplakt” kunnen worden. Eerst steeds een paar oefeningen en aan het eind van de les worden alle oefeningen, voor zo ver mogelijk, aan elkaar gebreid. Bij dit alles wordt ook aandacht geschonken aan de ademhaling en aan de werking van de schouders. Bij veel oefeningen worden ook opties aangeboden. De bewegingen die bij Body Mechanics aan elkaar geplakt worden, spreken mij aan. Ik zie duidelijk het verschil in enerzijds de lessen van Les Mills, anderzijds Body Mechanics. Bij Les Mills is sprake van een strakke choreografie en daarom is de persoonlijke aandacht minder aanwezig. Bij Mechanics wordt veel aandacht gegeven aan opties. Ook de opstelling van de deelnemers in de zaal, in een cirkel rondom de instructeur, is volgens mij een goede vondst.

Wat heb je aan Bodymechanics?

Stephanie: Body Mechanics geeft mij ontspanning en energie. Het ‘in control zijn’ over de bewegingen die je maakt en merken dat het deze keer beter/makkelijker gaat dan de keer ervoor, zorgt ervoor dat je door wil blijven gaan. De verschillende opties en aangemoedigd worden om net dat stapje (of 22 push ups) extra te doen maakt dat elke les een uitdaging blijft. Tijdens deze les kan ik de drukte van de dag goed achter me laten, waardoor ik ontspannen en vol energie (met spierpijn) de zaal uitloop.

Mijn lichaam is sterker geworden, heeft meer shape/vorm gekregen en ik beweeg makkelijker. Mijn lichaamshouding is verbeterd, evenals mijn techniek, waar ik ook in andere lessen mijn voordeel uithaal. Ik merk dat ik door mijn houding krachtiger overkom op anderen, bewuster met mijn ademhaling bezig ben en mijn vakantiefoto’s zijn erop vooruit gegaan.

Harm: Na mijn rugoperatie werd me aangeraden om aan de training mee te gaan doen. Ik merk dat ik met sprongen vooruit ben gegaan. Mijn squats zijn dieper en het lukt me om in geknielde toestand zonder mijn handen als steun te gebruiken op te staan (zowel links als rechts). Mijn heupengerichten kunnen beter draaien. In spreidstand me naar links en rechts bewegen met gebogen knieën en de armen uitstrekkend gaat me steeds beter af. Als optie deed ik deze oefening in het begin zittend. Mijn lunges gaan langzaam maar zeker steeds dieper. Ik merk dat ik meer op mijn houding ga letten. Eerst alleen maar tijdens de les, maar nu ook op andere momenten. Bijvoorbeeld de stand van mijn schouders. Tijdens de les wordt hieraan aandacht geschonken, en dat probeer ik toe te passen.

Is Bodymechanics wat voor mij?

Stephanie: Zeker! Je kunt op elk niveau kunt meedoen en het zo zwaar en intensief maken als je zelf wil. De sfeer in de lessen is erg goed, de trainers deskundig, er staat een fijne playlist aan op de achtergrond en de lessen zijn zo ingericht dat er ruimte is voor persoonlijke aandacht. Het is goed te combineren en vooral een fijne les om een sportschoolbezoek mee af te sluiten. Wie wil er nou niet relaxt, trots en vol energie de sportschool uitlopen?

Harm: Ik beveel de les zeker aan. Het waarom is hierboven weergegeven.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *